Erteleme, odaklanma ve zaman yönetimi hakkında

Hepimizin erteleme davranışıyla ilgili bazı sorunları vardır. Çünkü eğer bir şeyin üstünde çalışıyorsanız, diğer pek çok şeyin üstünde çalışmıyorsunuz demektir fakat bazı insanların diğerine göre erteleme davranışı ile daha çok problemi vardır.

Aslında pek yapmak istemediğiniz bir şeye baktığınızda, beyninizin acı ile ilgili kısımlarını harekete geçiriyorsunuz. Doğal olarak beyniniz dikkatinizi başka bir şeye kaydırarak bu negatif uyarıcıyı durdurmak için bir çözüm arıyor.

Araştırmacılar, sevmedikleri işi aslında çözmeye başlayan insanların çok geçmeden bu rahatsızlığının kaybolduğunu keşfetti. Yani erteleme davranışında bulunduğunuz böyle bir şeyler olduğu görülüyor. İlk önce, gözlemleme yaparsınız ve size ufacık huzursuzluk veren bir şey hakkında bir fikir edinirsiniz. Hoşlanmazsınız, ve bu hissi ortadan kaldırmak için size bu huzursuzluğu veren şey her neyse dikkatinizi ondan kaydırırsınız.

Size daha çok zevk veren bir şeye yönelirsiniz. Sonuç, daha mutlu hissedersiniz, geçici olarak. 



Bu alete Pomodoro deniliyor Francesco Cirillo tarafından 1980lerin başlarında icat edildi. Pomodoro İtalyanca'da domates demek. Kullandığınız zamanlayıcı genelde bir domatese benzer ve gerçekten bu küçük ince teknik için sadece bir zamanlayıcıya gerek var. Tek yapmanız gereken zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayıp, tüm engelleyicileri kapatmak ve odaklanmak İşte bu kadar. Hemen herkes 25 dakika boyunca odaklanabilir. Son en önemli şey ise başardıktan sonra kendinizi ödüllendirmeniz. Bir kaç dakikalık internet gezintisi, bir bardak kahve ya da biraz çikolata hatta sadece açma germe yaparak ya da kendi kendinize konuşarak beyninizin eğlenceli bir şekilde odağını değiştirmesine bir süre izin verin Pomodoro tekniğini çok etkili bulacaksınız.



Pomodoro tekniğini bu şekilde deneyin. Telefon bağımlılığınızdan da uzaklaşmış olacaksınız. Bu uygulama ile telefonunuzu geçici olarak kapatmak ve gerçek hayatta daha önemli olana odaklanmak istiyorsanız, Ormanda bir tohum ekebilirsiniz. Zaman geçtikçe, bu tohum yavaş yavaş bir ağaca dönüşecek. Başarı ve sorumluluk duygusu, telefonunuzdan uzak durmanızı ve zamanınızı daha iyi kullanmanıza yardımcı olacaktır. Telefonunuz dikkatinizi dağıtmasın kendini motive et ve daha fazla şey yap.



Kurs: Learning How to Learn(Öğrenmeyi Öğrenme Kursu)
Video: Pomodoro Tekniği
Forest: Stay Focused uygulaması

Benzer Gönderiler