Karabasan, konuşamama hareket edememe nedeni?


Karabasan; bir nevi kabustur. Her insan, hayatının bir evresinde karabasan kabusunu mutlaka yaşar. Kişi karabasan esnasında üzerinde tarifsiz bir ağırlık hisseder. Nefes alması zorlaşır, bağırmak, seslenmek ister ancak bunu yapamaz. İstese de ellerini ve ayaklarını oynatamaz. Aslında uyku ile uyanıklık arasında bir yerdedir. Kanaatimize göre insanlar derin uykudan birden uyandıklarında, henüz beynin kaslardaki hareketsizlik emirleri kalkmamıştır.


Normalde insanlar uykuya geçtiklerinde gördükleri rüyaların etkisi ile kol ve bacaklar hareket etmesin diye, beynimiz kaslarımızı bir nevi geçici felç durumuna getirir. Yani bir çeşit "uyku felci" devreye girer.
Karabasan diye tarif edilen durumda kişi uyanır ancak kol ve bacak hareketlerini uykuda iken frenleyen merkez henüz devre dışı kalmadığından hareket edemez, ses çıkaramaz.
Bilimsel olarak "uyku felci" şeklinde açıklanabilen karabasanın, halk arasında çok çeşitli yorumları var. Örneğin Alman kültüründe karabasana "cadı basması" denir. Her ne şekilde yorumlanırsa yorumlansın, karabasanın insanı çok rahatsız eden bir durum olduğu bir gerçektir. Biz bilimsel bir yaklaşımla bunun "uyku felci"nden kaynaklandığını düşünüyoruz. Uyku felci, insan organizması içinde mutlaka gerekli bir durumdur. Zira uyku felci olmasa idi, insanlar rüyalarındaki hareketleri uykuda iken yapmaya çalışır ve hem birçok kol ve bacak yaralanmalarına neden olabilir hem de yanımızda bir başka kişinin de uyuması mümkün olamazdı.

Benzer Gönderiler